وایت پیپر چیست؟

وایت پیپر ارزدیجیتال

وایت پیپر (White Paper)  ارزهای دیجیتال سندی است که توضیحی جامع از یک پروژه را ارائه میدهد. در حقیقت White Paper یک معرفی‌نامه از پروژه است که به ما توضیح می‌دهد که پروژه قرار است چه مشکلاتی را حل کند. اولین گام برای تحلیل ارزدیجیتال مطالعه کردن وایت پیپر آن است. هدف از White Paper ارائه نقشه‌ای دقیق از آینده ارز و برنامه‌های آن است. در این مقاله به بررسی کامل وایت پیپر ارزدیجیتال و اهمیت آن میپردازیم.

علت اهمیت وایت پیپر ارز دیجیتال

با مطالعه‌ی وایت پیپر‌ متوجه خواهید شد که پروژه چه هدفی دارد، برای چه کاربردی عرضه می‌شود و قرار است چه مشکلاتی را حل کند و آیا این پروژه می‌تواند آن مشکلات را حل کند و یا فقط یک راه‌حل رویایی و غیرواقعی است. شما با مطالعه white paper ارزدیجیتال می‌توانید اعتبار توکن را که در اختیار شما قرار گرفته است را بسنجید و سپس برای سرمایه‌گذاری در آن تصمیم درست و منطقی بگیرید.

البته در آخر باید به این موضوع نیز اشاره کرد که این White Paper ها توسط تیم توسعه‌دهنده و بنیان‌گذار نوشته شده است, بنابراین  نمیتوان فقط با خواندن وایت پیپر به یک ارز اعتماد کرد.

اجزاء تشکیل دهنده‌ی وایت پیپر

اجرای تشکیل دهنده‌ی اکثر وایت پیپرهای ارزدیجیتال به شکل زیر است:

  1. چکیده (Abstract): این بخش خلاصه ای از وایت پیپر ارزدیجیتال را بیان می نماید. در واقع دید کلی از پروژه را به شما ارائه می دهد.
  2. مقدمه (Introduction):در این قسمت مطالب پایه همچون ماهیت و ویژگی های بلاکچین رمز ارز مورد نظر بیان شده است.
  3. تعریف مشکل (Problem):در اینجا چالش های موجود با دقت بیشتری مورد بررسی قرار می گیرد.
  4. توضیح محصول (Description): دریافت اطلاعاتی در ارتباط با محصول ارائه شده می توانید به این قسمت مراجعه نمایید.
  5. جزئیات فنی (Technical Details): توضیحاتی دقیق در ارتباط با قسمت فنی محصول ارائه شده و روش های توسعه آن در اختیار کاربران قرار می دهد.
  6. توکن (Token):برای دریافت اطلاعاتی در ارتباط با توکن یا کوین پروژه باید به این قسمت مراجعه نمایید. همچنین در اینجا درباره عملکرد توکن نیز توضیحاتی ذکر شده است.
  7. نقشه راه (Roadmap):یک نقشه راه اهداف پروژه و تاریخی را که قصد دارد تا آن زمان به آن برسد، مشخص می کند.
  8. معرفی تیم بنیانگذار و توسعه دهنده: در White Paper ارزهای دیجیتال افراد بنیانگذار و یا تیم توسعه دهنده معرفی خواهند شد.
  9. جمع بندی نهایی (Conclusion):خلاصه ای از نکات ذکر شده در وایت پیپر را می توانید در این بخش مطالعه نمایید.

آموزش بررسی وایت پیپر یک پروژه

در ادامه مطلب راهنمای مرحله به مرحله تحلیل یک وایت پیپر ارزدیجیتال آورده شده و با طی کردن این مراحل، یاد می گیرید که چطوری یک پروژه رو بررسی کنین.

  1. علت ایجاد پروژه

وایت پیپر هر پروژه ای انگیزه ایجاد آن پروژه را در خودش دارد که معمولا در ابتدا قرار میگیرد. انگیزه خلق پروژه به شما فهمی از مسئله ای میدهد که پروژه در حال حل کردن آن است. اینکه این راه حل چگونه با راه حل های پیشین متفاوت است. تحلیل بازار وایت پیپر به شما نشان میدهد که دقیقا چه نیازی به این محصول وجود دارد.

  1. کاربرد واقعی پروژه

این مورد وجه ضروری یک توکن یا پروژه است. خیلی از رمزارزها صرفا یک ارز نیستن و کاربردی فراتر از آن دارند. بعضی از آنها ممکن است کاربرد حاکمیتی برای پروژه داشته باشند (Governance tokens) و بعضی دیگر میتوانند توکن های غیرقابل معاوضه باشند (ان اف تی) که به محصولی حق مالکیت میدهند. توکن های کاربردی (Utility tokens) زیادی در فضای ارزهای دیجیتال وجود دارد که اهداف کاملا متفاوتی دارند که بعضی از آنها عملی تر هستند.

  1. نحوه رسیدن به اجماع در شبکه

این معیار مهمترین بخش یک وایت پیپر است. مکانیزم های مختلفی از اجماع وجود دارد، از قبیل اثبات کار ( Proof of work)، اثبات سهام (Proof of stake) و انواعی از این دو. اجماع به این دلیل مهم است که به ما میگوید چطور گره های مختلف در شبکه بدون ارتباط با همدیگر درستی یا نادرسی یک تراکنش را تعیین میکنند. این اساس تکنولوژی غیرمتمرکز است.

  1. نحوه توزیع کوین های اولیه

خیلی از پروژه های ارزهای دیجیتال توکن های اولیه را از طریق توکن هایی که قبلا استخراج شده توزیع میکنند، مخصوصا در پروژه های اثبات سهام. شما باید بررسی کنید کوین های اولیه چگونه توزیع شده اند.

 بعضا، بخش قابل توجهی از توکن های اولیه به سرمایه گذاران ریسک پذیر و توسعه دهندگان پروژه ارائه میشود. این موضوع اغلب نشانگر نقشه های پامپ و دامپ قیمت و رشد محدود پروژها است.

  1. توضیح تکنیکی پروژه

معمولا پروژه ها سعی میکنند عملکرد شبکه را با گراف ها ساده سازی کنند. شما باید سعی کنید تصویر کلی پروژه را درک کرده و نگران جزئیات فنی ریز وایت پیپر نباشید. 

  1. زمان بندی پروژه

زمان بندی پروژه برنامه کاری پروژه در ماههای آتی را نشان میدهد و شامل جزئیاتی مثل زمان شروع فروش و زمان راه اندازی توکن میباشد. زمان بندی دقیق پروژه توانایی و قدرت پیش بینی صحیح توسعه دهندگان آن را نشان میدهد.

  1. توکنومیکس (TOKENOMICS)

اصطلاح توکنومیکس ترکیبی از دو کلمه توکن (Token) و اکونومیکس( Economics) هست و اشاره به اقتصاد یک توکن دارد. همه‌ی ابعاد اقتصادی توکن که باعث جذاب تر شدن آن برای سرمایه گذاری میشود. توکنومیکس یه توکن بطور کامل در وایت پیپر پروژه توضیح داده میشود.

  1. تیم توسعه دهنده پروژه

توسعه دهندگان پروژه های ارزهای دیجیتال برنامه نویسان کامپیوتر هستند که در کدنویسی، روندهای عملیاتی رمزارزها و پلتفرم انها متخصص هستند و در موفقیت پروژه نقش کلیدی دارند. گاها وجود متخصصان کاربلد و توانمند در تیم توسعه توسعه دهنده پروژه تضمینی برای موفقیت و رشد آن پروژه محسوب میشوند. بنابراین بررسی این مورد موقع خواندن وایت پیپر اهمیت زیادی دارد.

Las crueles lecciones anti hackers del white paper de Bitcoin

راه‌های دستیابی به وایت پیپرها

در حال حاضر، بهترین و معتبرترین راه برای دستیابی white paper پروژه‌ها ، مراجعه به وب سایت‌های اختصاصی آن پروژه‌ها است. برای دانلود وایت پیپر، کافی است که نام پروژه مورد نظر را در گوگل سرچ کنید. وارد وب سایت اختصاصی آن شوید. در نهایت، وایت پیپر آن را به صورت فایل “PDF” دانلود کرده و مطالعه کنید. راه دیگر دسترسی به وایت پیپر ارزدیجیتال سایت coinmarketcap.com  است.

 وایت پیپر ارزهای دیجیتال معروف

هزاران پروژه بلاکچینی در دنیای ارزهای دیجیتال وجود دارد. که از بین تمامی آن‌ها، شاید 100 مورد قابل قبول و دارای اعتبار باشند. در ادامه برخی ارزهای دیجیتال معتبر را انتخاب کرده و وایت پیپر آن‌ها را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.

وایت پیپر بیت کوین

بیت کوین، پرچمدار و اولین ارزدیجیتال جهان، یک white paper بسیار با کیفیت دارد. این شاهکار، توسط ساتوشی ناکوموتو در 31 اکتبر سال 2008 منتشر شد. وایت پیپر بیت کوین، بهترین وایت پیپر ارز دیجیتال است. که در ابتدای آن جمله « یک نسخه همتا به همتای واقعی از پول نقد دیجیتال، که به پرداخت‌های آنلاین اجازه می‌دهد تا بدون ارتباط به موسسات مالی، تراکنش‌‌های مالی را مستقیماً بین طرفین ارسال کنند.

وایت پیپر اتریوم

ویتالیک بوتیرین وایت در سال 2013 وایت‌پیپر اتریوم را منتشر کرد. بوتیرین در این سند، پس از تعریف و تمجید از بیت کوین و مزایا آن، به معرفی فناوری جدید مربوط به ایجاد قراردادهای هوشمند (Smart Contract) و کمک به سازمان‌های غیرمتمرکز خودمختار (DAO) اشاره کرده است. در حقیقت، هدف نهایی اتریوم، ایجاد بلاکچینی با یک زبان‌ برنامه‌نویسی بسیار پیشرفته و تکامل‌یافته است که امکان ساخت و نگهداری از قراردادهای هوشمند را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار خواهد داد.

وایت پیپر سولانا

سولانا در سال 2017 توسط آناتولی یاکوونکو راه‌اندازی شد. بر اساس وایت‌پیپر این ارز دیجیتال، هدف از توسعه سولانا، حل مشکلات بلاکچین‌های نسل اول مانند بیت کوین و اتریوم است. علاوه بر این، وایت پیپر سولانا، مرجع مکتوب گواه اثبات تاریخچه (Proof of History) است. که به عنوان یکی از پیشرفته‌ترین روش‌های اندازه‌گیری زمان در بلاک‌چین شناخته می‌شود.

وایت پیپر بایننس کوین

پروژه بایننس کوین (BNB) در سال 2017 استارت خورد. گردانندگان صرافی Binance در وایت پیپر بایننس تمام جزییات پروژه از قبیل زمان عرضه اولیه سکه (ICO) و میزان دقیق توکن‌های عرضه شده مشخص شده است. بایننس بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال است. مدیران بایننس به وضوح در وایت پیپر به این موضوع اشاره کرده اند که BNB توکن حاکمیتی صرافی است که امکان پرداخت هزینه‌های این پلتفرم نظیر کارمزد و هزینه لیست کردن ارزهای جدید را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در حقیقت اگر از بایننس کوین برای پرداخت هزینه‌های مربوط به صرافی استفاده کنید، تخفیف‌های بسیار خوبی از آن دریافت خواهید کرد. بایننس کوین هر سال 20% از توکن‌های خود را به صورت عمومی عرضه کرد و از این طریق توانست 200 میلیون BNB را به فروش برساند.

جمع بندی

هدف از نوشتن یک White Paper معرفی یک محصول،خدمات،فناوری یا روش خاص و تاثیرگذار بر تصمیمات  مشتریان یا سرمایه گذاران است. وایت پیپر ارزهای دیجیتال به سرمایه گذار اجازه می دهد که آن را به صورت کامل شفاف مطالعه کرده و به دیگران معرفی کنند.

ما سعی کردیم در این مقاله به صورت کامل توضیح دهیم که وایت پیپر چیست و چه کاربردی دارد. این مقاله توسط گروه مالی پرواز تهیه شده است.

 

مطالب زیر را حتما مطالعه کنید

دیدگاهتان را بنویسید