تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال یکی از روش‌های بسیار متداول است که معامله‌گران ارزدیجیتال از آن برای تحلیل رفتار قیمت بیت کوین کمک میگیرند. در تحلیل تکنیکال با استفاده سوابق معاملات تجزیه و تحلیل بیت کوین انجام می‌شود و روی داده‌ها و نمودار بازار تمرکز دارد تا بتواند الگوها و روند‌ها را شناسایی کند و آینده بازار را پیش‌بینی کند . در این مقاله به بررسی تحلیل تکنیکال میپردازیم.

تاریخچه تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال قدمتی در حدود ۳ قرن از شاخص های تکنیکال و ترسیم نمودارهای تکنیکال در نوشته های سه قرن اخیر مشاهده شده است. براساس بسیاری از منابع، نخستین استفاده مستقیم اقتصادی مشهور از این تحلیل توسط چارلز داو انجام شد است. چارلز داو بعنوان بنیان گذار وال استریت ژورنال، شاخص میانگین صنعتی داو جونز را نیز ابداع کرد. طی سالیان اخیر از زمانی که تحلیل تکنیکال ابداع شد تا امروز، الگوها و تکنیک های بسیاری در تحلیل تکنیکال گسترش پیدا کرده اند. تحلیلگران با ترکیب تعداد زیادی از این الگوها و تکنیک ها، استراتژی بهینه معاملاتی خود را بدست آورده اند. آنها با بکارگیری استراتژی خود، سهام را خرید و فروش می کنند.

تفاوت تحلیل فاندامنتال با تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال به نوعی متضاد تحلیل فاندامنتال یا بنیادی به شمار می‌رود. تحلیل تکنیکال با استفاده از وضعیت ارز یا سهام و ارزش آن، نمودارها، الگوهای روند و بررسی آمار و ارقام و داده‌ها صورت می‌گیرد. اما تحلیلگر بنیادی به بررسی سابقه مالی شرکت و عوامل تاثیرگذار بر آن می‌پردازد.

انواع نمودارهای در تحلیل تکنیکال

نمودارها اطلاعات قیمت اوراق بهادار در طول زمان به صورت گرافیکی نمایش می‌دهند. نمودارها انواع مختلفی دارند. سه نوع نمودار که در تحلیل تکنیکال کاربرد فراوان دارند، به شرح زیر است:

نمودار خطی
 نمودار میله ای
نمودار کندل استیک

استفاده از هر یک از این نمودارها به تحلیلگر بستگی دارد. بیشتر تحلیلگران ارزهای دیجیتال از نمودار کندل استیک استفاده میکنند.

نمودار خطی

نمودار خطی ساده‌ترین نمودار در تحلیل تکنیکال است. معمولا این نمودار قیمت پایانی نماد را در تایم فریمی که مشخص شده است، در طول زمان نشان می‌دهد.این نمودار شکلی شبیه به یک خط دارد.

تحلیل تکنیکال

نمودار میله ای

نمودارهای میله ای برای نشان دادن حرکت قیمت ارزدیجیتال در یک دوره زمانی است. در یک نمودار میله ای، قیمت‌های باز شدن، بسته شدن، بالا و پایین ارز یا سهام در شمای میله‌هایی تعبیه شده‌اند. مجموعه این میله‌ها که از خطوط عمودی تشکیل شده است نمایانگر هر نقطه قیمتی در بازه زمانی تعیین شده است.

تحلیل تکنیکال

نمودار کندل استیک

برای تشکیل نمودار کندل استیک، در هر بازه زمانی که قصد نمایش آن را داشته باشید، مجموعه‌ای از مقادیر قیمتی نیاز است. قسمت تو خالی یا پر شده شمع «بدنه» یا Body نامیده می‌شود. خطوط نازک در بالا و پایین بدنه کندل نشان دهنده محدوده کمترین و بیشترین قیمت است، «سایه» نامیده می‌شود. بیشتر تحلیلگران ارزدیجیتال از نمودار کندل استیک برای تحلیل‌های خود استفاده میکنند.

تحلیل تکنیکال

اصول اساسی تحلیل تکنیکال

۱- همه چیز در نمودار قیمت نهفته است.

این اصل مبنای تحلیل تکنیکال است. ابتدا باید به درک درستی از این اصل برسیم تا تحلیل تکنیکال را بشناسیم. تحلیلگر تکنیکال می‌داند که همه عوامل تأثیر گذار روی قیمت ارز یا سهم، در نمودار لحاظ شده است. یعنی تحلیل قیمت‌ها تمام چیزی است که به آن نیاز دارد. اگر عرضه از تقاضا بیشتر شد قیمت‌ها افزایش می‌یابند و چنانچه تقاضا بیش از عرضه باشد قیمت‌ها کاهش خواهند یافت. تحلیل تکنیکال تغییرات قیمت‌ها را از روی نمودار بررسی می‌کند و با عوامل دیگر که موجب تغییر قیمت می‌شوند کاری ندارد.

۲- تاریخ تکرار می‌شود.

اصل تاریخ تکرار می‌شود یعنی افرادی که در بازار ارزدیجیتال خرید و فروش می‌کنند معمولاً در برابر نوسانات قیمت واکنش‌های مشابهی نشان می‌دهند، مجموع این واکنش‌ها منجر به شکل گیری الگوهای نموداری می‌شود. از الگوهای نموداری برای تحلیل تغییر قیمت‌ها استفاده می‌شود. الگوهای نموداری ۵۰ سال قبل هنوز کاربرد دارند و اصل تاریخ تکرار می‌شود به این موضوع اشاره دارد.

۳- قیمت‌ها از روند مشخصی تبعیت می‌کنند.

روند به معنای جهت حرکتی قیمت‌ها می‌باشد. به فرض مثال وقتی از روند صعودی صحبت می‌کنیم به حرکت افزایشی قیمتها اشاره داریم. تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که قیمت‌ها از روندها تبعیت می‌کنند. قیمت‌ها گرایش دارند که روند فعلی خود را حفظ کنند. تحلیلگران معتقدند که تغییر جهت روندها بر اساس عوامل خارجی است یعنی جهت حرکت قیمت در آینده تغییر نخواهد کرد مگر اینکه عوامل خارجی بر آن اثر گذاشته باشند.

حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال

سطح حمایت برای خریداران از جذابیت خاصی برخوردار است و با رسیدن قیمت به این سطح با افزایش تقاضا روبه‌رو هستیم که این افزایش تقاضا موجب افزایش قیمت‌ها می‌شود. در واقع در این سطوح میزان تقاضا بر میزان عرضه فزونی یافته و بر آن غلبه می‌کند که نتیجه این پیروزی به‌صورت افزایش قیمت‌ها و ادامه روند صعودی قابل‌ مشاهده است.

سطح مقاومت که برای فروشندگان از جذابیت خاصی برخوردار بوده و با رسیدن قیمت به این سطح معامله‌گران اقدام به عرضه شدید می‌کنند؛ چرا که انتظار می‌رود در این نقاط قیمت سقوط کند. در واقع در این سطوح فشار فروش بر بازار غلبه می‌کند و همین امر موجب کاهش قیمت و ادامه روند نزولی می‌شود.

از سطوح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال استفاده میشود و برای تحلیلگران از اهمیت بالایی برخوردار است.

انواع روند در تحلیل تکنیکال

روند در واقع جهت حرکت قیمت، در بازارهای مالی ( رمزارز و فارکس) را برای تحلیلگران مشخص می‌کند. برای تشخیص روند  بهتر است در تایم فریم بزرگتر مثلا روزانه را بررسی کنید.

 انواع روند در تحلیل تکنیکال عبارت است از روند صعودی، نزولی و خنثی (رنج). در ادامه نحوه تشخیص و ترسیم هر کدام توضیح داده می‌شود.

روند صعودی

به روندی که قیمت, کف‌ها و سقف‌های بالاتری نسبت به کف‌ها و سقف‌های قبلی بزند, روند صعودی میگویند.

فرض کنید قیمت بیت‌کوین در اول فروردین 40.000 دلار و در آخر اردیبهشت 50.000 دلار می‌باشد. در این حالت در بازه زمانی دو ماهه مورد نظر قیمت بیت‌کوین صعودی بوده و به اندازه 10.000 دلار رشد کرده است. لذا روند قیمتی بیت کوین در این بازه زمانی صعودی بوده است. اما توجه کنید که این به این معنی نیست که در کل این دو ماه قیمت روند رو به رشد داشته است.

اگر تغییرات قیمت در بازار به نحوی باشد که کف‌های قیمتی در طی زمان به سمت بالا حرکت کنند، در این حالت بازار، روند صعودی دارد. در صورتی که سقف‌های قیمتی تشکیل شده نیز در طی زمان به سمت بالا حرکت کنند در این حالت روند صعودی قوی خواهد بود.

ترسیم خط روند صعودی

برای ترسیم خط روند در تحلیل تکنیکال نیاز هست که نمودار قیمتی حداقل دو کف تشکیل داده‌باشد. حتما نیاز است کف دوم قیمت بالاتری نسبت به کف اول داشته باشد. در این حالت خط روند صعودی خواهد بود که این دو کف را به هم وصل می‌کند.

برای این که خط رسم‌شده به نوعی تایید شود و اعتبار آن بیشتر باشد، لازم است که کف بعدی نمودار به این خط رسیده و به آن واکنش دهد. بنابراین هر چقدر تعداد نقاط برخورد کف نمودارها به این خط بیشتر باشد خط روند صعودی اعتبار بیشتری خواهد داشت.

بسیاری از تحلیلگران انتهای سایه کندل‌ها را برای رسم این خط در نظر می‌گیرند. در مقابل عده‌ای دیگر بدنه‌ کندل‌ها را برای رسم انتخاب می‌کنند. در نمایش کندل استیک قیمت‌، بدنه قسمتی است که قیمت شروع و قیمت پایانی در بازه زمانی مورد نظر را مشخص می‌کند. سایه‌ها، خطوط عمودی متصل به بدنه هستند که سایه بالا، بالاترین قیمت و سایه پایین، پایین‌ترین قیمت در بازه زمانی را نشان می‌دهد.